White-faced Ibis Plegadis chihi Scientific name definitions
- LC Least Concern
- Names (42)
- Monotypic
Text last updated January 1, 1994
Sign in to see your badges
Species names in eBird-supported languages
| Language | Common name |
|---|---|
| Afrikaans | Witwangibis |
| Azerbaijani | Eynəkli qaranaz |
| Basque | Beltzaran musuzuria |
| Bulgarian | Белолик ибис |
| Catalan | capó carablanc |
| Chinese (SIM) | 白脸彩鹮 |
| Croatian | bjelolici ibis |
| Czech | ibis americký |
| Danish | Hvidmasket Ibis |
| Dutch | Witmaskeribis |
| English | White-faced Ibis |
| English (AVI) | White-faced Ibis |
| English (United States) | White-faced Ibis |
| Estonian | prill-iibis |
| Finnish | amerikanpronssi-iibis |
| French | Ibis à face blanche |
| German | Brillensichler |
| Hungarian | Fehérarcú batla |
| Icelandic | Fölíbis |
| Japanese | カオジロブロンズトキ |
| Latvian | Briļļu ibiss |
| Norwegian | hvitgrimeibis |
| Polish | ibis amerykański |
| Portuguese (Brazil) | caraúna |
| Portuguese (Portugal) | Íbis-de-faces-brancas |
| Russian | Очковая каравайка |
| Serbian | Beloliki ražanj |
| Slovak | ibisovec okuliarnatý |
| Spanish | Morito Cariblanco |
| Spanish (Argentina) | Cuervillo de Cañada |
| Spanish (Chile) | Cuervo de pantano común |
| Spanish (Costa Rica) | Ibis Cariblanco |
| Spanish (Cuba) | Coco Cariblanco |
| Spanish (Honduras) | Ibis Cara Blanca |
| Spanish (Mexico) | Ibis Ojos Rojos |
| Spanish (Panama) | Ibis Cariblanco |
| Spanish (Paraguay) | Cuervillo de cañada |
| Spanish (Spain) | Morito cariblanco |
| Spanish (Uruguay) | Cuervillo de Cañada |
| Swedish | vitmaskad ibis |
| Turkish | Ak Yüzlü Çeltikçi |
| Ukrainian | Коровайка американська |
Plegadis chihi (Vieillot, 1817)
Definitions
- PLEGADIS
- plegadis
- chihi
The Key to Scientific Names
Legend Overview
Full content is available exclusively to Birds of the World subscribers. Sign in Learn more
Introduction
The White-faced Ibis is an attractive, long-legged wader with a long, decurved bill and metallic bronze plumage. In the breeding season, adults have distinctive white feathers along the edge of their bare facial skin. The species is locally common, nesting in several marshes in the western United States, especially in the Great Basin, and wintering in large flocks in Mexico, western Louisiana, and eastern Texas.
The species inhabits primarily freshwater wetlands, especially cattail (Typha spp.) and bulrush (Scirpus spp.) marshes, although it feeds in flooded hay meadows, agricultural fields, and estuarine wetlands.
No subspecies of this ibis are recognized, although the more cosmopolitan Glossy Ibis (Plegadis falcinellus) is considered by some to be conspecific, and the two species have produced hybrids in captivity. In Louisiana, Alabama, and possibly eastern Texas, however, the two forms nest in the same colonies, apparently without interbreeding.
- Year-round
- Migration
- Breeding
- Non-Breeding